Sisä-Savon kansalaisopiston kevätnäyttely ja Tuomas Linna

Suonenjoki | Kellarikalleria

VALKEA SALI: SISÄ-SAVON KANSALAISOPISTO
Kansalaisopiston kurssien töitä.

HARMAA SALI: TUOMAS LINNA, SILVERSTAR - KEKSIJÄNUORUKAINEN SILVO SOKKA

"Kävin isäni jäämistöä läpi keväällä 2011. Löysin hänen arkistoistaan ruskeassa kirjekuoressa olevan puheen ja puheeseen liittyvän aineiston. Puheessa isäni käsitteli asuinympäristöämme, joka oli toiminut sensaatiomaisen rakettilennon yhtenä näyttämöistä.
Vuosien päästä aloin etsimään tietoa tarinasta - hyödyntäen isäni lahjaksi jättämää aineistoa."

Tuomas Linnan Silverstar - Keksijänuoruokainen Silvo Sokka -teos käsittelee lokakuussa 1948 tapahtunutta sensaatiomaista rakettilentoa. 17-vuotias Silvo Sauli Sakari Sokka lensi omatekoisella reaktiokäyttöisellä raketilla 3,5 minuutissa 50 kilometrin matkan Kuopiosta Suonenjoelle.

Silvo Sokka oli niin kansallisen kuin kansainvälisen lehdistön valokeilassa. Viikonlopun kestäneen lehdistön uutisoinnin ja poliisikuulusteluiden jälkeen Sokka tunnusti keksineensä koko tarinan. Reaktiokäyttöinen raketti olikin ollut polkupyörä ja käytetyt minuutit tunteja.

Linnan Silverstar - Kesksijänuorukainen Silvo Sokka -näyttelyssä on esillä Silverstar -raketin pienoismalli. Pienoismalli, jonka kauppaneuvos Hallman lupautui kustantamaan kuopiolaisen ammuslataamon suorittamana jo lokakuussa 1948.
Näyttelyssä olevassa ääniteoksessa kuullaan Silvo Sokan apuna työskennelleen saksalaisen insinöörin Ganzeugen allekirjoittama kirje, mikä oli toimitettu Savo -lehden konttoriin lokakuussa 1948. Äänen teokselle on antanut saksalaisen avaruusinsinöörin Adolf Busemannin sukulainen ja Etelä-Savon huvilalla kesiä viettävä Carsten Krage.

Kellarikallerian kutsunäyttelyssä on esillä myös osia Linnan Silverstar - Keksijänuorukainen Silvo Sokka -taiteilijakirjasta. Hän julkaisi taiteilijakirjan järjestämässään sensaatiomaisen rakettilennon 70-vuotisjuhlanäyttelyssä 7.10.2018.

Vaikka Silvo Sokka tunnusti keksineensä koko tarinan, Linna kysyy Helsingin Sanomien käyttämillä sanoilla: Onko yllättävä käänne silti vielä mahdollinen? Onko Silvo Sokka sittenkin lentänyt suunnittelemallaan raketilla?
Nero hän ainakin oli, kuten kuopiolainen kenraali tiesi kertoa jo vuonna 1948.

Tuomas Linna (s. 1985) asuu ja työskentelee Espoossa. Hän on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta. Linna toivoo, että saisi toteuttaa Silvo Sokalle seitsemän metrisen muistomerkin hänen lentämänsä reitin varrelle.

Linnan Silverstar - Keksijänuorukainen Silvo Sokka -näyttely on ollut aikaisemmin esillä Valokuvakeskus Nykyajassa Tampereella 2019 ja Third Space Galleriassa Helsingissä 2018.

Linna kiittää saamastaan tuesta Koneen säätiötä, Olga ja Vilho Linnamon säätiötä, Taiteen Edistämiskeskusta ja Suonenjoen kaupungin kulttuuritoimea.

Tapahtuma-ajat: 

Ajalla 6.4.–30.4.

  • ma klo 14–18
  • ti klo 11–15
  • ke klo 11–15
  • to klo 14–18
  • pe klo 11–15

Tapahtumapaikka: 

Kellarikalleria

Sijaintikunta: 

Suonenjoki

Käyntiosoite: 

Olavi Leskisen katu 12

Postinumero: 

77600

Postitoimipaikka: 

Suonenjoki

Puhelinnumero: 

044 7581473

Tapahtuman lisätiedot: