Tapahtuma ei ole enää voimassa.

Kaivos-festivaalin ennakkotunnelmia: Giacinto Scelsi -konsertti

Suonenjoki | Kellarikalleria

Giacinto Scelsi: Sarja pianolle nro 8, Bot-Ba (1952)
Morton Feldman: Palais de mari (1986)
Väinö Jalkanen, piano
Veli-Matti Timoskainen, valotaide
Mira Mattila, koreografia ja tanssi
---------------------------------------------
Valo-, sävel- ja tanssitaidetta yhdistävä konsertti rakentuu säveltäjä Giacinto Scelsin ajattelua ja sävellystyötä leimanneen mystiikan ympärille, johon heittäydytään myös valojen, värien, hämärän ja pimeyden vaihteluiden myötä. Sarja nro 8 on saanut innoitteensa tiibetiläisten munkkien rukouksista, rituaaleista ja tansseista. Osana teosta tanssitaiteilija Mattila kehollistaa koreografiassaan tilaan luotua tunnelmaa, jonka myötä konserttivieraat johdatetaan uuteen tilaan, valmiiksi vastaanottamaan seuraava taso, joka on levollisuuden ympäröimä. Tällöin kuullaan toinen pianoteos: newyorkilaisen säveltäjän Morton Feldmanin teos Palais de mari, joka luo eteemme 3700 vuotta sitten lähi-idässä kukoistaneen mahtavan palatsin rauniot Veli-Matti Timoskaisen valotaiteen viitoittamana.
---------------------------------------------
Taiteilijaesittelyt:
---------------------------------------------
Väinö Jalkanen (s. 1989) on rovaniemeläinen pianotaiteilija, säveltäjä ja tapahtumanjärjestäjä. Jalkanen on opiskellut pianonsoittoa Berliinin Hanns Eisler -korkeakoulussa, Budapestin Liszt-Akatemiassa, Sibelius-Akatemiassa sekä Lapin musiikkiopistossa ja opiskelee tällä hetkellä sävellyksen maisterintutkintoa Foggian konservatoriossa Italiassa Daniele Bravin johdolla. Jalkanen on konsertoinut 15 eri maassa, mm. Budapestin kevät -festivaalilla, Buffalo in June -festivaalilla, Islannin kamarimusiikkifestivaalilla sekä Moskovan konservatorion ja Berliinin Konzerthausin kamarimusiikkisaleissa. Kansainvälisessä Maj Lind -kilpailussa Jalkanen ylsi välierään vuonna 2017 ja hän on myös levyttänyt BIS-levy-yhtiölle yhdessä Lapin kamariorkesterin puhaltajien kanssa. Tällä hetkellä Jalkanen säveltää tilausteosta viululle ja sellolle Soinillinen-festivaalille, kantaesitys on luvassa lokakuussa 2020. Jalkanen on ollut perustamassa Kaivos-festivaalia Outokumpuun vuonna 2016 ja toimii festivaalin taiteellisena johtajana myös vuosina 2019-2021.
---------------------------------------------
Veli-Matti Timoskainen (s. 1996) on valmistunut Teatteri- ja esitystekniikan media-assistentiksi Riveria-ammattiopistosta Outokummusta ja hän toimii itsenäisenä valoalan yrittäjänä erikoistuen erityisesti taiteellisiin produktioihin. Timoskainen on toiminut valosuunnittelun vastuuhenkilönä Kaivos-festivaalilla Outokummussa vuonna 2019, useissa tehtävissä Joensuun kasvitieteellisen puutarhan Botanian tiloissa ja tilaisuuksissa sekä suunnitellut valaistuksen Joensuun ortodoksisen kirkon joulukuvaelmaan. Lisäksi Timoskainen on toiminut valoteknikkona Luminous Finland 100 -tapahtumissa Tampereella ja Turussa vuonna 2017 sekä useissa muissa tilaisuuksissa Joensuun tanssiopiston, Potsirockin, Kuopion kulttuuriareena 44:n sekä monien muiden kulttuuritoimijoiden kanssa yhteistyössä.
---------------------------------------------
Mira Mattila valmistuu tanssijaksi Outokumpu Riverian tanssin koulutuksesta syyslukukauden aikana 2020 ja lokakuussa 2020 myös tension & trauma releasing excercises -ohjaajaksi. Mattila on esiintynyt Outokummun Juuret -festivaalilla syksyllä 2018, osana koulutusta Voyeur-produktiossa syksyllä 2019 ja toiminut rituaalistista teatteria tekevässä Mikko Heikinpoika -kokoonpanossa vuodesta 2018. Mattila kertoo omasta suhteestaan tanssitaiteeseen seuraavasti: “Tanssi on minulle kehon kommunikaatiota sielun, hiljaisuuden, tilan ja musiikin maiseman kanssa. Se on paluuta kehotuntemuksieni, aistieni ja läsnäolevan hetken äärelle. Väylä herättää kinesteettistä empatiaa katsojassa, tuoda musiikkia kehonkielen kautta esiin ja antaa itselleni lupa uskoa teoksen hetki täysin todelliseksi. Tanssin yllättääkseni itseni kehon ilmaisukyvystä ja refleksien reaktioista olevaan ennen kuin tietoisesti ehdin reagoimaan. Syy tanssiini on toive voimaannuttaa muita kehojensa kuuntelun äärelle, herättääkseni heitä muistamaan itsensä. Tanssi on minulle rituaali ja väylä itseni todeksi tekemiseksi, maailmojen luomiseksi ja sanattomien tuntemusten eloon herättämiseksi. Väylä kehollistaa musiikki, maisema tai aineeton - ja tuoda se näkyväksi."

Tapahtuma-ajat: 

  • pe 14.8.

Tapahtumapaikka: 

Kellarikalleria

Sijaintikunta: 

Suonenjoki

Käyntiosoite: 

Olavi Leskisen katu 12

Postinumero: 

77600

Postitoimipaikka: 

Suonenjoki

Puhelinnumero: 

044 7581473

Tapahtuman lisätiedot:

Lippujen hinnat: 

10 € käteisellä ovelta