Tapahtuma ei ole enää voimassa.

LAULUN JUHLAA! Jaakko Ryhänen Pielavedellä

Pielavesi | Pielaveden ev lut kirkko

Mestaribasso JAAKKO RYHÄNEN konsertoi Pielaveden kirkossa kumppaneinaan oopperalaulajatar Marjatta Airas, kanteletaiteilija Suvi Gräsbeck ja pianotaiteilija Folke Gräsbeck.

VIIMEISET KIUSAUKSET PALAA SYNNYINSIJOILLEEN
JAAKKO RYHÄSEN PIELAVEDEN-VIERAILULLA

Bassolaulaja Jaakko Ryhäsen huikea kansainvälinen ura alkoi huipulta. Suomen Kansallisooppera oli vuonna 1983 kutsuttu ensimmäisenä ulkomaisena oopperatalona New Yorkin Metropolitan-oopperaan esittämään kaksi kotimaassaan ennennäkemättömän suosion saanutta teosta, Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset ja Aulis Sallisen Punaisen viivan. Viimeisten kiusausten päärooliin Paavo Ruotsalaiseksi kiinnitetty legendaarinen Martti Talvela sairastui ja tilalle sai astua silloin vielä kansainvälisesti tuntematon Ryhänen. Menestys oli valtaisa ja niin on ollut Ryhäsen siitä alkanut laulajanurakin: Wienin valtionoopperasta Milanon La Scalaan ja Lontoon Covent Gardenista Bayreuthin musiikkijuhlille Taikahuilun Sarastrona, Don Carloksen Filipinä, Lentävän Hollantilaisen Dalandina ja lukuisissa muissa keskeisissä bassorooleissa.

Perjantaina 12.7.2019 klo 19 kuullaan Pielaveden kirkossa Viimeisten kiusausten keskeisiä kohtauksia Jaakko Ryhäsen, laulajatar Marjatta Airaksen ja pianisti Folke Gräsbeckin esittämänä.
Tämän lähemmäksi oopperan syntysijoja on vaikea päästä: vain muutaman sadan metrin päässä Pielaveden kirkosta - Pangansalon saaressa - on kirjailija Lauri Kokkosen kesäasunto Taivaanvuohi, jossa 60 vuotta sitten - kesällä 1959 - valmistui Kokkosen uusi näytelmä Viimeiset kiusaukset. Paikalle sattunut säveltäjä Joonas Kokkonen - kirjailijan pikkuserkku - sai ensimmäisenä kuulla koko näytelmän kirjailijan lukemana ja päätti säveltää siitä oopperan. Tuosta teoksesta tuli sitten suomalaisen oopperataiteen merkkipaalu.

Pielaveden konsertin ohjelma rakentuu Suomi – USA – akselille. Suvi Gräsbeckin kanteleen herkkä avaus johdattaa Amerikan orjien hengellisten laulujen, negro spirituaalien pariin; molemmat laulajat ovat niitä paljon esittäneet ja levyttäneet. Folke Gräsbeckin Järnefelt-soolojen jälkeen kuullaan useita Oskar Merikannon tuttuja lauluja ennen syventymistä suomalaisen oopperan ja Viimeisten kiusausten maailmaan. Konsertti päättyy Paavon virteen, joka huipentaa koko oopperan sanoman.

Yli kymmenen vuoden ajan on Marjatta Airas toiminut Joensuun Mönnissä pidettävän Suvessa Soi! –festivaalin taiteellisena johtajana. Hänen kanssaan ovat siellä esiintyneet monet maamme eturivin mieslaulajat, mm. Juha Kotilainen, Sauli Tiilikainen ja Jaakko Kortekangas, ja tämän vuoden vieras on Jaakko Ryhänen. Pianistina on usean vuoden ajan ollut Marjatan luottopianisti, musiikin tohtori ja kansainvälisesti tunnettu Sibelius-tutkija ja -tulkitsija Folke Gräsbeck.
Pielaveden musiikinystävien järjestämänä saadaan tämän festivaalin hedelmiä kuulla nyt myös Pielavedellä.

LAULUN JUHLAA!
KONSERTTI PIELAVEDEN KIRKOSSA
PE 12.7.2019 klo 19
LIPUT 20 €; myynti vain ovelta klo 18 alkaen, vain käteisellä
Järjestää
PIELAVEDEN MUSIIKINYSTÄVÄT RY
musiikki.pielavesi@gmail.com
040 1683827
pielavedenmusiikinystavat.yhdistysavain.fi

Tapahtuma-ajat: 

  • pe 12.7. klo 19

Tapahtumapaikka: 

Pielaveden ev lut kirkko

Sijaintikunta: 

Pielavesi

Käyntiosoite: 

Kirkkotie 2

Postinumero: 

72400

Postitoimipaikka: 

Pielavesi

Tapahtuman lisätiedot:

Yhteystiedot: 

0400 432320

Lippujen hinnat: 

20 € ovelta klo 18 alkaen VAIN KÄTEISELLÄ

Järjestäjä: 

Pielaveden musiikinystävät ry