Tapahtuma on peruttu.
Tapahtuma ei ole enää voimassa.

Taiteen äärellä

Lapinlahti | Taidemuseo Eemil
Taidevalaja, kuvanveistäjä Arttu Halonen (1885-1965). Kuva: Halosten Museosäätiö.
Taidevalaja, kuvanveistäjä Arttu Halonen (1885-1965). Kuva: Halosten Museosäätiö.

Taidemuseo Eemilissä tavataan Taiteen äärellä lauantaina 28. maaliskuuta. Lapinlahtelainen taidevalaja ja kuvanveistäjä Kirsi Siponen esittelee museovieraille klo 12 alkaen taidevalua menetelmänä ja taidemuseossa esillä olevaa pohjoissavolaista pronssikuvanveistoa. Iisalmelainen Mikko Halonen kertoo muistojaan ukistaan, taidevalaja ja kuvanveistäjä Arttu Halosesta ja tämän taidevalimosta klo 13–14.

”Pihaan voitte tulla, mutta pajaan en päästä,” tähän tapaan taidevalaja Arttu Halonen (1885–1965) vastaili uteliaille vieraille – jo heidän turvallisuutensa vuoksi. Taidevalu on myös erityisosaamista vaativa menetelmä, jonka ammattisalaisuuksia taidevalajat ovat kautta aikojen tarkoin varjelleet.
Suomalaista taidevalua on kehitetty Lapinlahdella yli sata vuotta. Veljekset Eemil ja Arttu Halonen hankkivat Keski-Euroopasta pronssiin valamisen tieto-taitoa ja aloittivat ensimmäiset kokeilunsa Lapinlahden Nerkoolla 1900-luvun alussa. Yrittämisen ja erehdyksen kautta he oppivat menetelmän. Arttu Halonen harjoitti taidevalua aina 1950-luvun alkupuolelle saakka. Valimo sijaitsi Lapinlahden rautatieaseman läheisyydessä.

Arttu Halonen oli myös kuvanveistäjä. Hän opiskeli 1900-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä Itä-Suomen käsityökoulussa, Taideteollisessa keskuskoulussa ja Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa Ateneumissa. Seuraavan vuosikymmenen alussa Arttu Halonen teki ensimmäisen opintomatkansa Saksaan, Ranskaan ja Italiaan. Hänen taiteellinen toimintansa oli aktiivisimmillaan 1910-luvulla. Näyttelyiden lisäksi Arttu Halonen osallistui useisiin veistoskilpailuihin.

Lapinlahtelainen taidevalaja ja kuvanveistäjä Kirsi Siponen (s. 1969) on tehnyt taidetta aina. Äidin mennessä lypsylle pieni lettipää lähti mukaan navettaan piirtämään lehmiä. Siponen opiskeli metalliseppä-artesaaniksi Petäjäveden ja Mikkelin Käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksissa. Hän pätevöityi taidevalajaksi oppisopimuksella lapinlahtelaisessa taidevalimossa. Ammattikunta on pieni: Suomessa työskentelee tällä hetkellä alle kymmenen taidevalajaa.

Veistostensa aiheet Kirsi Siponen löytää usein omasta elämästään: lapsuuden muistoista, ihmissuhteista, omista lapsista ja eläinystävistään. Erityisesti kotitilan tutut lehmät ovat olleet lähellä hänen sydäntään. Kirsi Siposen julkisista töistä mainittakoon Kiuruveden vasikkapatsas Kirmailijat, 2004, ja Lapinlahden Taidekadun Ypykkä, 1998.
Arttu Halosen ja Kirsi Siposen veistoksia on esillä pohjoissavolaista pronssikuvanveistoa esittelevässä Pronssissa-näyttelyssä. Esillä on myös kuuden muun kuvanveistäjän tuotantoa: Eemil Halosen, Olli ja Paavo Halosen, Pekka Kauhasen, Taisto Martiskaisen ja Taru Mäntysen.

Taiteen äärellä -tapahtumapäivän aikana voi myös osallistua Samalla lautalla -tilateoksen rakentamiseen muovailemalla kannanottonsa vesistöjen muovijäteongelmaan.

Taiteen äärellä -tapahtuma Tademuseo Eemilissä lauantaina 28.3.2020:
klo 12–13 Kirsi Siponen esittelee taidevalua menetelmänä ja Pronssissa-näyttelyn
klo 13–14 Mikko Halonen kertoo muistojaan taidevalaja, kuvanveistäjä Arttu Halosesta ja Arttulan taidevalimosta
klo 11–15 Mahdollisuus osallistua Samalla lautalla -tilateoksen rakentamiseen.

Tapahtuma-ajat: 

  • la 28.3. klo 11–15

Tapahtumapaikka: 

Taidemuseo Eemil

Sijaintikunta: 

Lapinlahti

Käyntiosoite: 

Suistamontie 3

Postinumero: 

73100

Postitoimipaikka: 

Lapinlahti

Puhelinnumero: 

040 187 2678

Sähköposti: 

info@eemil.fi

WWW-osoite: 

Tapahtuman lisätiedot:

Yhteystiedot: 

info@eemil.fi tai puhelimitse 040 187 2678

Lippujen hinnat: 

8 euroa, eläkeläiset, opiskelijat ja työttömät 7 euroa. Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Museokortti-kohde.

Järjestäjä: