Tapahtuma ei ole enää voimassa.

Kansallispukujen tuuletus Vasikkasavuilla

Lapinlahti | Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastu

Tuuletetaan kansallispukuja Vasikkasavuilla 3.8.2019 klo 12-15

Vasikkasavut -lasten perinnetapahtumaa on vietetty vuodesta 1997 lähtien. Sen yhteyteen mitä mainioimmin liittyy kansallispukujen tuuletus, joka on Vasikkasavujen ohjelmistossa tänä vuonna ensimmäistä kertaa.

Kansallispuvun syntymäpäivä on 5.8., jota juhlistetaan kansallispukujen piknikeillä. Ensimmäinen piknik ja kansallispuvun tuuletustapahtuma järjestettiin 2010 Imatralla ja sieltä se on levinnyt ympäri Suomea. Tuuletuspäivän ajatuksena on, että harvoin käytetyt, kaapin perukoille unohtuneet koreat kansallispuvut saataisiin ulos pukupusseista ja käyttöön. Tapahtumien tavoitteena on myös innostaa ihmisiä käyttämään kansallispukujaan enemmän elämän eri tilanteissa. Tapahtumia järjestetään pitkin Suomea joka vuosi 5. elokuuta, sillä sitä pidetään kansallispuvun syntymäpäivänä.

5.8.1885 keisari Aleksanteri III ja keisarinna Maria Feodorovna olivat vierailulla Lappeenrannassa. Suomen naisten lahjana keisarinnalle annettiin soutuvene, jonka soutivat juhlapaikalle kahdeksan neitoa kansallispuvuissa. Soutajien puvut edustivat Suomen eri säätyjä ja maakuntia. Hallitsijaparia oli vastassa rannalla yli satahenkinen kansallispukuinen joukko. Tämä oli ensimmäinen suurimittainen kansallispukujen julkinen esiintyminen ja siitä alkoi kansallispukuharrastuksen kukoistus. Näin päivää voidaan siis pitää kansallispuvun syntymäpäivänä!

Paras tapa juhlistaa kansallispukua on pukeutua siihen. Pukeudu siis kansallispukuun, sarafaaniin, feresiin, kansanpukuun tai muinaispukuun. Onko puku jäänyt pieneksi tai onko se ehkä vielä kesken? Voit mainiosti yhdistää jonkin puvun osan nykyvaatteisiin ja tuuletella sitä. Voit myös tuuletella lainattua pukua, löytyykö ystävältä, sukulaiselta tai tuttavaltasi puku, joka kaipaa tuuletusta? Tai vedä yllesi kansallispukuasenne ja pukeudu muuten vain vanhan ajan tyyliin ja tule tuulettamaan. Tervetuloa tapaamaan muuta kansallispukukansaa ja juhlimaan kansallispuvun syntymäpäivää hieman ennakkoon Vasikkasavuille 3.8. 2019 klo 12-15 Lastuun (Linnasalmentie 85, Lapinlahti).

Vaikka et omistaisi kansallispukua, niin olet tervetullut mukaan. Vaarana voi olla se, että kansallispukukärpänen jää korvaasi surisemaan ja ehkä tulevina vuosina oletkin jo tuulettamassa ihka omaa pukua.

Vasikkasavuilla voit jakaa oman pukusi tarinan tai kertoa mistä kansallispuvusta haaveilet. Voit pohtia millaisiin tilaisuuksiin kansallispuvut mielestäsi parhaiten sopivat. Tai mitä olet mieltä kansallispuvun osien käytöstä arkivaatteiden kanssa. Ehkäpä pukusi kaipaa entrausta, sillä kansallispuvunhan on tarkoitus kestää koko elämän. Mietitään yhdessä miten kaventaa tai leventää pukua tai tehdä muita korjauksia. Tapahtumassa on esillä pukuja ja kansallispukutietoa. Vasikkasavuilta löytyy myös tuuletustapahtuman teemaan sopivat piknikeväät, muurinpohjaletut sekä muuta perinneasiaa ja -tekemistä.

Suomessa on yli 400 kansallispukua. Osa niistä on hyvinkin nuoria, jopa 70-luvulta, esimerkiksi Kokemäen kansallispuku hyväksyttiin virallisesti käyttöön vuonna 1979. Nähtäväksi jää kuinka monta ja minkä ikäistä erilaista pukua saamme tuulettumaan ja ihailtavaksi Vasikkasavuille.

Lisätietoa tuuletuksesta:
http://kansallispuku.blogspot.com/p/kansallispukujen-tuuletuspiknik.html
Facebookin Kansallispuku - Folkdräkt -ryhmä
https://www.facebook.com/groups/kansallispuku/
Yksi ryhmän ylläpitäjistä on kansallispukuja ammatikseen tekevä Soja Murto. Hän on myös kansallispukutuuletus-tapahtumien äiti.

Tapahtuma-ajat: 

  • la 3.8. klo 12–15

Tapahtumapaikka: 

Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastu

Sijaintikunta: 

Lapinlahti

Käyntiosoite: 

Linnansalmentie 85

Postinumero: 

73100

Postitoimipaikka: 

Lapinlahti

Puhelinnumero: 

050-3267243
045-1170093

Sähköposti: 

lastu@lastu.fi

WWW-osoite: 

Tapahtuman lisätiedot:

Yhteystiedot: 

Mervi Eskelinen 050-3267243

Järjestäjä: 

Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastu

WWW-osoite: