Studia Generalia: Prof. Veli-Matti Puumala – Anna-Liisa näytelmästä oopperaksi

Kuopio | Kuopion Musiikkikeskus, Auditorio

Professori Veli-Matti Puumala kertoo Minna Canthin näytelmästä Anna-Liisa, joka muuntui oopperaksi Puumalan työpöydällä ja sai ensi-iltansa vuonna 2008. Näytelmä kertoo aikansa teiniäidistä, joka surmaa vastasyntyneen lapsensa. Läheisten vastustuksesta huolimatta hän tunnustaa tekonsa koko kylän silmien edessä.

Puumala on kirjoittanut oopperaan libreton. Hän kertoo luennollaan oopperan libreton muokkausprosessista ja siitä, miten libretto poikkeaa Canthin alkuperäisestä näytelmästä, mm. joidenkin henkilöhahmojen painotuseroista suhteesssa näytelmään.

Puumala on kertonut teoksestaan, että ”Canthin kieli ei ole kaunista kieltä samalla tavalla kuin esimerkiksi Aleksis Kiven kieli. Canth puhuu suoraan eikä kiedo sanottavaansa kauniisiin lauseisiin. Kieli ei ole tämän päivän kieltä. Pohdin pitkään, siirränkö kielen nykyaikaan, mutta se tuntui väärältä ratkaisulta. Halusin säilyttää sanomisen tavan 1800-luvun lopusta ja törmäyttää sen musiikilliseen kieleeni”. Teoksessa on mukana perinne-elementtejä, kuten keskipohjalaista ja eteläpohjalaista kansanlaulua suoraan, mutta myös ujutettuna kromaattisempaan sävelkieleen.

VAPAA PÄÄSY

Tapahtuma-ajat: 

  • ti 22.10. klo 19–20.30

Tapahtumapaikka: 

Kuopion Musiikkikeskus, Auditorio

Sijaintikunta: 

Kuopio

Käyntiosoite: 

Kuopionlahdenkatu 23

Postinumero: 

70100

Postitoimipaikka: 

Kuopio

Järjestäjä: