Tapahtuma ei ole enää voimassa.

Studia Generalia: Markus Mantere ja Annikka Konttori-Gustafsson

Kuopio | Kuopion kaupungintalo

Studia Generalia : Tekijyys musiikissa & Paavo Heininen muiden säveltäjien alter egona

Luennossa pohditaan musiikin tekijyyttä ja kokemista. Kokijalla on aina myös oma kontekstinsa, jossa teos merkityksellistyy. Tekijän – säveltäjän – intentiot eivät näin ole ainut merkityksellinen asia kokemuksessa. Musiikin eleillä, rakenteilla ja atmosfääreillä on oma merkityksensä sille, ketä kuuntelemme musiikissa. Paavo Heinisen musiikki on tekijyyden, edistyksen idean ja ymmärtämisen haasteen kannalta erityisen kiinnostavaa. Luennon osana kuullaan pianisti Annikka Konttori-Gustafsson esittämäna Selim Palmgrenin, Paavo Heinisen ja Oskar Merikannon musiikkia.

FT Markus Mantere toimii musiikin historian tutkijana Sibelius-Akatemian DocMus-tohtorikoulussa. Hänen tutkimuskiinnostuksensa kohteina lähimenneisyydessä ovat olleet mm. pianisti Glenn Gould, musiikin esittämisen filosofia, musiikkitieteen oppihistoria ja suomalaisen musiikkikoulutus-instituution historia. Hän on myös innokas pianisti ja musiikkikirjoittaja.

Annikka Konttori-Gustafsson aloitti musiikkiopintonsa Lahden musiikki-opistossa. Opinnot jatkuivat Sibelius-Akatemiassa sekä Detmoldin ja Berliinin musiikkikorkeakouluissa (Hochschule der Künste Berlin) professori Klaus Schilden oppilaana. Vuonna 2001 Konttori-Gustafsson suoritti taiteellisen tohtorintutkinnon Sibelius-Akatemiassa. Konttori-Gustafsson on esiintynyt sekä solistina että kamarimuusikkona ja liedpianistina. Hän on esittänyt erityisen paljon aikamme suomalaista musiikkia sekä ranskalaista 1900-luvun musiikkia. Konttori-Gustafsson on tehnyt radionauhoituksia kotimaassa sekä Sveitsissä ja levyttänyt mm. Kazuo Fukushiman teoksia, Olivier Messiaenin laulusarjan Harawi Tuula-Marja Tuomelan kanssa, urku-pianoduoja Jan Lehtolan kanssa sekä Ernest Pingoud’n laulu- ja pianomusiikkia. Konttori-Gustafsson toimi pitkään pianomusiikin ja tohtorinkoulutuksen yliopistonlehtorina Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Hän on opettanut myös liedkursseilla ja pianon mestarikursseilla kotimaassa ja Saksassa.

Tapahtuma-ajat: 

  • ti 27.3. klo 19–20.30

Tapahtumapaikka: 

Kuopion kaupungintalo

Sijaintikunta: 

Kuopio

Käyntiosoite: 

Tulliportinkatu 31

Postinumero: 

70110

Postitoimipaikka: 

Kuopio

Järjestäjä: