Tapahtuma ei ole enää voimassa.

FT Hannu Takala: Suomalaisten Karjalaan jäänyt omaisuus

Kuopio | Kuopion museon kokoushuone

14.3.2018 klo 18.30 FT Hannu Takala: Suomalaisten Karjalaan jäänyt omaisuus
Talvisodan päättyessä luovutettuun Karjalaan jäi valtaosa evakkoon lähteneiden suomalaisten omaisuudesta. Lahden museoiden tutkimuspäällikkö ja Turun yliopiston arkeologian dosentti Hannu Takalan uusi tutkimus selvittää esineiden kohtaloa. Luento järjestetään yhteistyössä Kuopion Isänmaallisen Seuran kanssa. Kuopion museon kokoushuone. Vapaa pääsy.

Sydämen kodit. Siirtokarjalaiset ja heidän jälkeläisensä Savossa.
Kuopion museo 12.10.2017 alkaen, 4 krs.

Talvisodan syttyessä vuonna 1939 Karjala menetettiin ja yli 400 000 ihmistä joutui lähtemään evakkoon eri puolille Suomea. Lähdön kiireessä mukaan otettiin vain se mitä pystyttiin. Joku sai mukaan valokuva-albumin, toiselle jäi vain matkalla lämmittänyt viltti. Mitä sinä ottaisit mukaasi, jos joutuisit pakenemaan sotaa omasta kodistasi?
Näyttelyssä kerrotaan Karjalan siirtolaisten ja heidän jälkeläistensä kokemuksia evakkoajasta ja elämästä Savossa sen jälkeen kuvien, esineiden ja tarinoiden kautta. Kuinka karjalaiset juuret näkyvät 2000-luvun arjessa?

Pop up -näyttelyn teossa on käytetty osallistavaa työtapaa. Muun muassa Suojärven, Salmin ja Impilahden siirtokarjalaisia ja heidän jälkeläisiään oli mukana suunnittelemassa näyttelyä yhdessä museon henkilökunnan kanssa ja he kertovat näyttelyssä tarinansa. Pop up -näyttely elää, kasvaa ja kehittyy myös näyttelyn aukioloaikana.
Sydämen kodit on neljäs osa itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden Kaikkien Kuopio -näyttelysarjaa. Kaikkien Kuopio -hanke haluaa lisätä ja syventää ymmärrystä siitä, kuinka Kuopioon on tultu aina myös muualta. Niin täällä syntyneet kuin tänne muuttaneet ovat yhdessä tehneet ja parhaillaan tekevät Kuopion sellaiseksi kuin se on. Hankkeen toteutusta on rahoitettu Museoviraston innovatiivisten hankkeiden avustuksella.

Tapahtumia näyttelyn aikana:

Seuraa myös tiedotustamme tulevista tapahtumista www.kuopionmuseo.fi/ajankohtaista ja Facebook

Kulttuurivartit: Kuopion ortodoksisen kirkon vaiheita - rukoushuoneesta katedraaliksi.
Kirkkorakennuksen historiaa kuvin kerrottuna. Kuopion museon kokoushuone. Museon pääsymaksu.
to 2.11.2017 klo 15.30
to 16.11.2017 klo 15.30

4.11.2017 klo 12-15
Teemapäivä Kuka olen? Sukututkimusta verkossa ja arkistossa
klo 12 Reijo Savola: Karjalaiset juuret internetissä
Sukututkimus on siirtynyt vahvasti internetiin. Verkossa toimivat sukututkimusohjelmat ovat lisänneet erityisesti nuorten kiinnostusta juuriaan kohtaan. Geni on kansainvälinen sukututkimusohjelma, jossa Raja-Karjalan sukupuussa on jo yli 300 000 nimeä. Suojärvi-projekti perustettiin alun perin Suojärven ja Raja-Karjalan sukujen projektiksi, mutta laajentui jälkeenpäin Karjalan alueen kattoprojektiksi, ja toimii lisäksi nykyään Karjalan, Kainuun, Pohjanmaan, Savon, Varsinais-Suomen sekä Satakunnan alueellisten Geni-projektien äitiprojektina. Suojärvi-projekti on maailman suurin Geni-projekti. Päävetäjä Suojärvi-projektissa on Reijo Savola, sukupuun pitkäaikainen rakentaja.
klo 13.30 Pekka Kankkunen: Perhealbumit tiedon lähteenä
Kuopion kulttuurihistoriallisen museon intendentti Pekka Kankkunen kertoo vanhojen valokuvien järjestämisestä, säilyttämisestä, digitoinnista ja tiedonhausta.
Kuopion museon kokoushuone. Museon pääsymaksu.

5.12.2017 klo 10-20 Itsenäisyyspäivän etkot
Sydämen kodit –näyttelyssä siirtokarjalaisia ja heidän jälkeläisiään keskustelemassa näyttelyn teemoista. Museossa myös paljon muuta juhlavaa ohjelmaa Suomi100 hengessä. Vapaa sisäänpääsy.

14.3.2018 klo 18.30 FT Hannu Takala: Suomalaisten Karjalaan jäänyt omaisuus
Talvisodan päättyessä luovutettuun Karjalaan jäi valtaosa evakkoon lähteneiden suomalaisten omaisuudesta. Lahden museoiden tutkimuspäällikkö ja Turun yliopiston arkeologian dosentti Hannu Takalan uusi tutkimus selvittää esineiden kohtaloa. Luento järjestetään yhteistyössä Kuopion Isänmaallisen Seuran kanssa. Kuopion museon kokoushuone. Vapaa pääsy.

19.5.2018 Impilahti –päivä klo 12-17
Impilahti ja Harlu aiheista ohjelmaa. Päivä järjestetään yhteistyössä Impilahti-Seuran kanssa. Kuopion museon kokoushuone. Museon pääsymaksu.

Tapahtuma-ajat: 

  • ke 14.3. klo 18.30

Tapahtumapaikka: 

Kuopion museon kokoushuone

Sijaintikunta: 

Kuopio

Käyntiosoite: 

Kauppakatu 23, käynti sisäpiha

Postinumero: 

70100

Postitoimipaikka: 

Kuopio

Puhelinnumero: 

(017) 182 603

Sähköposti: 

kuopionmuseo@kuopio.fi

WWW-osoite: 

Tapahtuman lisätiedot:

Järjestäjä: