Tapahtuma ei ole enää voimassa.

Veljekset von Wright

Kuopio | Kuopion taidemuseo
Wilhelm ja Magnus von Wright: Huuhkaja, 1829. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Tero Suvilammi
Wilhelm ja Magnus von Wright: Huuhkaja, 1829. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Tero Suvilammi

Kuopion Haminalahdesta kotoisin olevat taiteilijaveljekset Magnus (1805-1868), Wilhelm (1810-1887) ja Ferdinand (1822-1906) von Wright tunnetaan luontoaiheiden, maisemien, asetelmien, ja tieteellisten kuvitusten tekijöinä. Kukin heistä loi oman uransa, mutta yhteistä heille oli intohimoinen kiinnostus luonnon kuvaamiseen.

Helsingissä asunut Magnus toimi kulttuurivaikuttajajana, piirustuksen opettajana, eläinten täyttäjänä, kuvittajana ja taidemaalarina. Ruotsiin kotiutunut Wilhelm teki merkittävän uran Ruotsin kuninkaallisen tiedeakatemian tieteellisenä kuvittajana. Veljeksistä nuorimman, Ferdinandin, koti pysyi Haminalahdessa. Hän maalasi pitkän uransa aikana useita suomalaisille tutuksi ja rakkaiksi tulleita teoksia ja osallistui ansiokkaasti veljiensä kuvitustöihin. Näyttely on koottu eri taidemuseoiden ja yksityisten keräilijöiden kokoelmista. Ateneumin taidemuseon tuottama Veljekset von Wright -näyttely on laajin taiteilijaveljesten näyttely heidän kotiseudullaan vuosikymmeniin. Teoksia on esillä lähes 90.

Näyttely tuo esille veljesten tuotannon monipuolisuuden. Haminalahti ja sen ympäristö on kuvattu monissa teoksissa. Ne kertovat erityisesti Ferdinandin suhteesta kotipaikkaansa, mutta samalla ne ovat esimerkkejä taidokkaasta maisemamaalauksesta. Maisemien lisäksi esillä on pihapiirin kuvauksia eläimineen sekä kartanonäkymiä. Näyttelyssä nähdään myös Magnuksen kaupunkikuvia 1800-luvun Helsingistä. Veljekset ovat tulleet tunnetuiksi erityisesti lintumaalauksillaan. Näyttävien petolintujen, hohtavahöyhenisten vesilintujen ja tuttujen pikkulintujen rinnalla on esillä Suomessa harvinaisempiakin lintulajeja. Lisäksi näyttelyyn on koottu valikoima Wilhelmin tieteellisiä kuvituksia kaloista ja linnuista.

Wrightien perinne ja luonnon tutkiminen jatkuvat myös monien nykytaiteilijoiden tuotannossa, mistä esimerkkinä ovat Maija Albrechtin, Jussi Heikkilän, Sanna Kanniston ja Anita Jensenin teokset Kuopion taidemuseon uudessa kokoelmanäyttelyssäTaiteilijan katse taidemuseon 2. kerroksessa.

Tapahtuma-ajat: 

Ajalla 24.3.–2.9.

  • ti klo 10–17
  • ke klo 10–17
  • to klo 10–17
  • pe klo 10–17
  • la klo 10–17

Poikkeukselliset ajat

  • poikkeus 2.9.2018 klo 10–17

Tapahtumapaikka: 

Kuopion taidemuseo

Sijaintikunta: 

Kuopio

Käyntiosoite: 

Kauppakatu 35

Postinumero: 

70100

Postitoimipaikka: 

Kuopio

Puhelinnumero: 

017-182633

Sähköposti: 

taidemuseo@kuopio.fi

WWW-osoite: 

Tapahtuman lisätiedot:

Yhteystiedot: 

Kuopion taidemuseo, puh 017 182633

Lippujen hinnat: 

8/5 €, alle 18-vuotiaat maksutta, Veikkaus-kortilla keskiviikkoisin vapaa pääsy

Järjestäjä: 

Kuopion taidemuseo