Ikonit – näyttely oikeudesta olla olemassa & Pekka Elomaa ja Lyhdyn työryhmä

Kuopio | VB-valokuvakeskus

Ikonit - näyttely oikeudesta olla olemassa

Ikonit – Näyttely oikeudesta olla olemassa -näyttelyssä esitellään muotokuvia kuuluisista ikoneista ja esikuvista, joista jokainen voi löytää jonkun tai johonkin mihin samaistua. Nämä ovat kuvia yleismaailmallisista unelmista ja toiveista olla osa populaarikulttuuria, taidetta tai yhteiskuntaa. Tässä ikonit ovat kuitenkin joukko ihmisiä, jotka harvoin tai eivät koskaan ole keskipisteenä, vaikka he ovat aina olleet keskuudessamme. Ympäri Ruotsia tulleilla 21 mallilla on yhdistävänä tekijänä: unelmat, tunteet ja Down syndrooma. Näyttely on jotain suurempaa kuin valokuvaus. Se kertoo oikeudesta olla olemassa, oikeudesta ottaa paikkansa, kuka tahansa oletkin. Me kaikki tarvitsemme ikonin tai mallin, johon samaistua. Unelmat, joita 21 mallia esittävät ovat yleismaailmallisia meille kaikille, sillä emmekö me kaikki, joskus, ole uneksineet voida olla kuningatar, poliisi, näyttelijä tai äiti?

Ikonit on Fotografiskan suurin koskaan toteuttama projekti, joka on tehty yhteistyönä Glada Hudik-teatterin, valokuvaaja Emma Svenssonin ja pukusuunnittelija Linda Sandbergin ja Helena Anderssonin kanssa. Se on myös näyttely vaikeuksista ja haasteista. Emmy-ehdokkaana ollut valokuvaaja ja dokumentti elokuvantekijän Pieter ten Hoopenin on toteuttanut Fotografiksan ja Aftonbladet TV:n toimeksiantona myös dokumentin näyttelyn yhteyteen, joka kertoo muutaman mallin ja heidän perheiden tarinan. Dokumentti kertoo siitä, mitä tapahtuu kun lääkäri kertoo uutisen, että jokin on erilailla. Kyse on vaikeuksista ja ennakkoluuloista, mutta myös uudesta elämästä ja ehdottomasta rakkaudesta. Näkyväksi tekeminen johtaa eroavaisuuksien ymmärtämiseen. Kaikilla ominaisuuksillamme ja puutteillamme voimme edistää yhteiskuntaamme rikastuttamista. Ja jossain määrin olemme kaikki eroavaisia tai erilaisia; koska olemme kaikki ainutlaatuisia, mutta silti samankaltaisempia kuin tulemme ajatelleeksi.

***

Pekka Elomaa ja Lyhdyn työryhmä: Marat ja muita muotokuvia

Pekka Elomaa ja Lyhdyn työryhmä kuvaavat toisiaan taidehistorian mestareiden innoittamina James Bondia unohtamatta. Näyttelyn nimiteos Marat`n kuolema on toisinto ranskalaisen Jacques-Louis Davidin maalauksesta vuodelta 1793. Maalaus esittää vallankumousjohtaja Jean Paul Marat´ta murhattuna kylpyammeessa. Jaakko Nieminen eläytyy Marat´n rooliin vakuuttavasti. Samainen Jaakko Nieminen esittää pääroolin videoteoksessa James Bond Nieminen heittää hattua naulakkoon. Videoteos on syntynyt ryhmän innostuksesta Bond-elokuviin. Molemmat teokset ovat aivan uusia.

Näyttely on osa jatkuvasti kasvavaa muotokuvasarjaa, jonka aikaisempia kokonaisuuksia ovat olleet mm. Hyvää päivää, herra Holbein (2011), Kuka painoi nappia, herra Holbein? (2015) ja Jokamiesluokka (2016).

Näyttelyn teokset ovat syntyneet työpajassa, jota valokuvaaja Pekka Elomaa on vetänyt Helsingin lyhytaikaiskoti ja työpaja Lyhty ry:ssä vuodesta 2001. Vuosien varrella pajalaiset ovat vaihtuneet, mutta porukan ydin on pysynyt kasassa yli kymmenen vuotta. Suurin osa heistä toimii sekä malleina että valokuvaajina, osalle tärkeintä on esiintyminen ja esillä olo.

Valokuvaan ja liikkuviin muotokuviin perustuva näyttely vie meidät ihmisenä olemisen ytimeen. Valo maalaa tummaa taustaa vasten piirtyvät hahmot paljaana esiin. Kuvaustapa ja viitteellinen rekvisiitta irrottavat mallit arjesta ja luovat kuviin ajattomuuden tunnun. Merkitys kiinnittyy pieniin yksityiskohtiin, katseisiin, eleisiin. Tärkeintä on hetken rehellisyys.

VB-valokuvakeskuksen näyttelyssä esillä olevaa materiaalia ovat työstäneet työpajalaiset Kristian Barck, Valtteri Kleemola, Jaakko Nieminen, Tanya Palmgren, Jarmo Tähtinen ja Joni Väänänen. Elomaan lisäksi ohjaajana on toiminut valokuvaaja ja sosionomi Miska Reimaluoto. Otto Jahnukainen on käsitellyt videot.

Helsingin lyhytaikaiskoti ja työpaja Lyhty ry on vuonna 1993 perustettu yleishyödyllinen, voittoa tavoittelematon yhdistys, joka tarjoaa kehitysvammaisille aikuisille asumis-, opetus- ja työpajapalveluita.

Tapahtuma-ajat: 

Ajalla 6.9.–3.11.

  • ti klo 12–18
  • ke klo 12–18
  • to klo 12–18
  • pe klo 12–18
  • la klo 10–16
  • su klo 10–16

Tapahtumapaikka: 

VB-valokuvakeskus

Sijaintikunta: 

Kuopio

Käyntiosoite: 

Kuninkaankatu 14-16

Postinumero: 

70100

Postitoimipaikka: 

Kuopio

Puhelinnumero: 

044 7446424

Sähköposti: 

info@vb-valokuvakeskus.fi

WWW-osoite: 

Tapahtuman lisätiedot:

Lippujen hinnat: 

8 / 6 €

Järjestäjä: