Tapahtuma ei ole enää voimassa.

Valistuksen filosofia & Valistusajan suomalaista musiikkia

Kuopio | Kuopion kaupungintalo

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Kuopion yksikön Studia Generalia -luentojen teemana syksyllä 2018 on Musiikki ja filosofia.

STUDIA GENERALIA
Timo Kaitaro: Valistuksen filosofia
Elisa Järvi, piano: Valistusajan suomalaista musiikkia

Valistuksen aika, 1700-luku, mielletään usein järjen aikakaudeksi, vaikka kyseinen termi sopisi filosofian osalta paremminkin sitä edeltävälle, suurten rationalistifilosofien vuosisadalle. Etenkin taiteesta keskustellessa järki sai tehdä tilaa sille kontrastoiville käsitteille, kuten tunteet, vaisto tai intuitio.

Tilaisuudessa kuultavat sävellykset on koottu 1700–1800-lukujen taitteen lähteistä, ja ne edustavat suurimmaksi osaksi aikaa, jolloin Suomi oli osa Ruotsia. Ohjelmassa mm.: Byström, Kraus, Lithander, Vogler, Åhlström.

Timo Kaitaro on filosofian historian dosentti Helsingin yliopistossa ja neuropsykologian erikoispsykologi. Hän julkaissut useita teoksia ja lukuisia artikkeleita ranskalaisesta valistuksesta, neurotieteiden historiasta ja surrealismista. Hän on toiminut kliinisenä neuropsykologina Käpylän kuntoutuskeskuksessa, filosofian assistenttina Joensuun yliopistossa, Suomen Akatemian akatemiatutkijana sekä tutkijana Suomen Akatemian mielen filosofian historiaa käsittelevissä tutkimusprojekteissa. Tällä hetkellä hän toimii apurahatukijana Koneen Säätiön rahoittamalla tutkimusprojektilla. Hän opettaa taidefilosofiaa Sibelius Akatemian DocMus-osastolla.

Pianisti ja musiikin tohtori Elisa Järvi on työskennellyt lukuisten suomalaisten ja ulkomaalaisten nykysäveltäjien kanssa, kantaesittänyt ja äänittänyt teoksia. Tohtorintutkinnon taiteellinen osuus käsitti vanhinta ja uusinta pianolle kirjoitettua musiikkia. Viimeaikaisiin tutkimuskohteisiin on kuulunut Ligetin pianomusiikki, mikrotonaaliset kysymykset sekä vanhojen käsinkirjoitettujen nuottivihkojen kartoittaminen osana Pianonsoiton historia Suomessa -hanketta. Yhdessä säveltäjä Sampo Haapamäen kanssa Järvi on ollut kehittämässä uutta neljäsosasävelaskelpianoa.

VAPAA PÄÄSY

(Elisa Järven kuva: Sampo Tiensuu)

Tapahtuma-ajat: 

  • ti 18.9. klo 19–20.30

Tapahtumapaikka: 

Kuopion kaupungintalo

Sijaintikunta: 

Kuopio

Käyntiosoite: 

Tulliportinkatu 31

Postinumero: 

70110

Postitoimipaikka: 

Kuopio

Järjestäjä: