Tapahtuma ei ole enää voimassa.

Pohjolan tuulia, etelän eksotiikkaa -konsertti

Kuopio | Keskusseurakuntatalo
Pohjolan tuulia, etelän eksotiikkaa
Pohjolan tuulia, etelän eksotiikkaa

Risto Lauriala, piano
Tero Latvala, viulu
Marko Ylönen, sello

Ohjelma:

Ludvig van Beethoven: Allegretto WoO 39, B-duuri (1812)

Maurice Ravel: Pianotrio, a-molli (1914)
I. Modéré
II. Pantoum. Assez vif
III. Passacaille. Très large
IV. Final. Animé

VÄLIAIKA

Toivo Kuula: Pianotrio op.7, A-duuri (1907-1908)
I. Moderato assai
II. Scherzo. Allegro con brio
III. Andante elegico
IV. Finale. Allegro vivace

Yhteistyössä Kuopion Tuomiokirkkoseurakunta

Beethovenin tuotannosta löytyy laaja valikoima kamarimusiikkia, esim. pianotrioja, jousikvartettoja sekä sonaatteja eri soittimille. Tällä kertaa kuulemme lyhyen yksiosaisen teoksen Allegretto B-duuri pianotriolle, WoO 39, joka on sävelletty vuonna 1812. Seuraavaksi siirrytään 100 vuotta ajassa eteenpäin. Maurice Ravelin pianotrio on oikea helmi 1900-luvun pianotriojen keskuudessa. Neliosaisessa teoksessa on vaikutteita mm. baskien rytmikkäästä kansanmusiikista ja malesialaisesta runoudesta, johon toisen osan nimi Pantoum viittaa. Trio valmistui vuonna 1914, juuri ennen Ravelin liittymistä Ranskan armeijaan ensimmäisessä maailmansodassa. Väliajan jälkeen on vuorossa Toivo Kuulan massiivinen, kestoltaan lähes tunnin mittainen neliosainen teos. Kiihkeänä suomalaisuusaatteen kannattajana tunnettu Kuula sävelsi ainoaksi jääneen pianotrionsa v. 1908 ja siinä on pohjoismaisia ja pohjalaisia vivahteita.

Pianotaiteilija Risto Lauriala nousi suuren yleisön tietoisuuteen 1970 voitettuaan ensimmäisen palkinnon Maj Lind -pianokilpailussa. Vuonna 1974 hän sai ensimmäisen palkinnon Stepanov -kilpailussa Wienissä. Ensikonserttinsa Risto Lauriala piti vuonna 1973, jonka jälkeen hän on esiintynyt ahkerasti kamarimuusikkona, orkestereiden solistina ja lied-pianistina Euroopan maissa, Neuvostoliitossa/Venäjällä, Japanissa ja USA:ssa. Konserttisarjoissaan Risto Lauriala on esittänyt Beethovenin pianokonserttoja, Bachin Partitat sekä Schubertin pianosonaatteja. Vuodesta 1978 Sibelius-Akatemian säestyksen lehtorina toiminut Lauriala on tehnyt lukuisia levytyksiä, joista Sibelius, Suk ja Bach -levytykset ovat saaneet erinomaisia arvioita myös ulkomailla mm. arvostetuissa Gramophone- ja Classic Cd- lehdissä.

Tero Latvala, 7-vuotiaana soitonopintonsa Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolla aloittanut viulisti on urallaan työskennellyt konserttimestaritehtävissä mm. Suomen Kansallisoopperassa, Turun kaupunginorkesterissa, Tapiola Sinfoniettassa, Tampere filharmoniassa, Sinfonia Lahdessa, Helsingin kaupunginorkesterissa, Radion sinfoniaorkesterissa sekä Lappeenrannan kaupunginorkesterissa. Hän on esiintynyt kamarimuusikkona ja solistina sekä kotimaassa että ulkomailla. Vuodesta 2005 Latvala on opettanut Sibelius-Akatemiassa ja toimii tällä hetkellä Taideyliopistossa täyspäiväisesti sekä viulunsoiton että jousisoitinten orkesterikoulutuksen lehtorina. Lisäksi hän toimii Jean Sibelius-Nuoriso-orkesterin kouluttajana.

Marko Ylönen saavutti 2. palkinnon Pohjoismaisissa sellokilpailuissa Turussa 1990 sekä palkintosijan Moskovan Tsaikovski-kilpailujen finaalissa samana vuonna. Keväällä 1996 hän voitti 1. palkinnon Concert Artists Guild -kilpailussa New Yorkissa. Marko Ylönen on esiintynyt solistina ja kamarimuusikkona eri puolilla Suomea, useissa Euroopan maissa, Yhdysvalloissa, Japanissa, Australiassa ja Uudessa Seelannissa. Hän on myös toiminut Tapiola Sinfoniettan äänenjohtajana, Radion Sinfoniaorkesterin 1. soolosellistinä ja Uusi Helsinki -kvartetin jäsenenä. Syksystä 2000 lähtien Ylönen on toiminut sello- ja kamarimusiikin lehtorina Sibelius-Akatemiassa ja aloitti kamarimusiikin professorin virassa syksyllä 2009. Klassisen kantaohjelmiston lisäksi Ylönen on esittänyt myös nykymusiikkia ja hänen levytysluettelonsa sisältää sekä uusia sellokonserttoja että perinteistä ohjelmistoa.

Tapahtuma-ajat: 

  • ti 13.2. klo 19

Tapahtumapaikka: 

Keskusseurakuntatalo

Sijaintikunta: 

Kuopio

Käyntiosoite: 

Suokatu 22

Postinumero: 

70100

Postitoimipaikka: 

Kuopio

Tapahtuman lisätiedot:

Lippujen hinnat: 

Käsiohjelmat: 15€ / 10€ seuran jäsenet, eläkeläiset / 2€ opiskelijat

Järjestäjä: