Tapahtuma ei ole enää voimassa.

Huutoja ja kuiskauksia -konsertti

Kuopio | Puijon kirkon seurakuntasali

Kuopion kamarimusiikkiseura ja Puijon seurakunta järjestävät konsertin HUUTOJA JA KUISKAUKSIA su 28.1.2018 klo 16 Puijon kirkossa, esiintyjinä Marketta Kivimäki (bassonokkahuilu ja voice flute), Anna Maria McElwain (klavikordi), Päivi Väisänen (huilu), Sayaka Kinoshiro (viulu) ja Markku Laakso (kitara).

Viro viettää tänä vuonna 100-vuotisjuhlaansa ja sen kunniaksi konsertissa kuullaan kahden virolaisen säveltäjän Arvo Pärtin ja Erkki-Sven Tüürin teoksia. Vuonna 1935 syntynyt Pärt sävelsi teoksen Fratres (veljet) vuonna 1977 jousikvintetille ja puhallinkvintetille mutta nyt se kuullaan viululle ja kitaralle sovitettuna. Tüür on syntynyt vuonna 1959 ja toiminut päätoimisesti säveltäjänä vuodesta 1995 lähtien. Tuotantoon kuuluu ooppera, orkesterisävellyksiä kuten 9 sinfoniaa sekä runsaasti kamarimusiikkia. Drama huilulle, viululle ja kitaralle on vuodelta 1994. Suomalaisväriä tuo Einojuhani Rautavaaran sonaatti huilulle ja kitaralle vuodelta 1975. Ohjelmassa on myös Niccolo Paganinin (1782-1840), Jean Babtiste Loeilletin (1680-1730) ja Johann Christian Bachin (1735-1882) sonaatteja.

Konsertissa kuullaan harvoin esillä olevia instrumentteja. Bassonokkahuilu on nokkahuiluperheen yleisesti käytetyistä soittimista matalin. Soolosoittimena sitä käytetään harvemmin, kuten korkeampia nokkahuiluja, koska se ei ole teknisesti yhtä ketterä eikä ääneltään kovin voimakas. Juuri hiljaisen ja pehmeän äänensä vuoksi se soveltuu klavikordin kanssa mainiosti kamarimusiikkiin. Voice flute asettuu kooltaan altto- ja tenorinokkahuilun väliin ja sitä käytettiin 1700-luvulla traverson (barokin ajan poikkihuilu) sijaan. Se tarjosi erityisesti musiikin harrastajille mahdollisuuden soittaa nokkahuilun tapaan traversolle sävellettyjä teoksia. Klavikordi on mainittu ensimmäisen kerran historiallisissa lähteissä 1300-luvulla ja niitä rakennettiin vielä 1800-luvun alkupuoliskolla. Vaikka se onkin maailman hiljaisin soitin, niin se on sitäkin ilmaisuvoimaisempi. Se on ainoa akustinen kosketinsoitin, jolla voi tuottaa vibraton. Menetettyään asemansa muualla Euroopassa se säilytti kuitenkin suosionsa saksalaisella kulttuurialueella ja Iberian niemimaalla, missä se oli yleisesti käytössä 1700-luvun lopulle asti, Ruotsissa pitkälle 1800-luvulle.
Anna Maria McElwain konsertoi päätoimisesti lähinnä klavikordistina ja on Kuopiossa järjestettävän pohjoismaisen historiallisten kosketinsoitinten festivaalin perustaja ja taiteellinen johtaja. Marketta Kivimäki opettaa nokkahuilun- ja klarinetinsoittoa Kuopion konservatoriossa ja Markku Laakso toimii samassa oppilaitoksessa kitaransoiton lehtorina. Päivi Väisänen ja Sayka Kinoshiro kuuluvat Kuopion kaupunginorkesterin soittajistoon.

Tapahtuma-ajat: 

  • su 28.1. klo 16

Tapahtumapaikka: 

Puijon kirkon seurakuntasali

Sijaintikunta: 

Kuopio

Käyntiosoite: 

Taivaanpankontie 3

Postinumero: 

70200

Postitoimipaikka: 

Kuopio

Tapahtuman lisätiedot:

Lippujen hinnat: 

Käsiohjelmat: 15€ / 10€ seuran jäsenet, eläkeläiset / 2€ opiskelijat

Järjestäjä: