Tapahtuma ei ole enää voimassa.

HOPEATÄHDET-elokuvafestivaali: ELÄVILLE JA KUOLLEILLE.Pääos.Hannu-Pekka Björkman

Kuopio | Kino Kuvakukko

Perjantaina klo 14.15:
ELÄVILLE JA KUOLLEILLE

Pääosassa Hannu-Pekka Björkman. Vaikuttava suorituslapsensa menettävänä isän roolissa toi parhaan miespääosan Jussi-palkinnon v. 2006.

Suomi 2005. (For the Living and the Dead). Ohjaus ja käsikirjoitus: Kari Paljakka.Kuvaus: Pekka Uotila. Leikkaus: Timo Linnasalo.Lavastus: Katariina Lume.Tuottaja: Ilkka MertsolaNäyttelijät: Hannu-Pekka Björkman, Katja Kukkola, Johannes Paljakka, Mari Rantasila, Tommi Korpela, Risto Salmi
Tuotanto: Sputnik Oy. 95 min. K12.

ELÄVILLE JA KUOLLEILLE perustuu todelliseen, 1986 sattuneeseen tapahtumasarjaan Pietarsaaressa.

Perheen nuorempi poika kuolee omakotitalon pihamaalla sattuneessa onnettomuudessa. Jäljelle jääneet yrittävät löytää tietä eteenpäin surun keskellä. Äiti (Katja Kukkola) makaa alkuun täysin toimintakyvyttömänä vahvassa lääkehorroksessa mutta haluaa lopulta käsitellä surunsa selväpäisenä. Isä (Hannu-Pekka Björkman) joutuu kantamaan käytännön vastuun ja säilyttämään arkisen toimintakykynsä, vaikka syyllisyydentunto kalvaa häntä voimakkaasti. Poika (Johannes Paljakka) tuntee hetkittäin menettäneensä veljensä lisäksi myös vanhempansa.

Elokuva alkaa onnettomuuden jälkeisestä päivästä ja seuraa perheen toipumista ensimmäisen suruvuoden ajan. Koettu menetys muuttaa vähitellen perheen näennäisesti samanlaisena jatkuvan arjen.Lähiympäristön ymmärtämättömyys vaikeuttaa perheen tilannetta ja raskaan menetyksen myötä esille alkavat nousta aiemmat, käsittelemättömät ja vaietut menetykset.

Käsikirjoitus pohjautuu perheenjäsenten haastatteluihin ja Gösta Karfin kirjoittamaan kirjaan. Elokuvan käsikirjoitus on kirjoitettu tiiviissä yhteistyössä lapsensa menettäneen perheen kanssa.

Hannu-Pekka Björkman palkittiin roolistaan parhaan miespääosan Jussi-palkinnolla vuonna 2006.

ELÄVILLE JA KUOLLEILLE sai aikanaan poikkeuksellisen paljon myös ulkomaista huomiota, saaden levityssopimuksen mm. Ruotsiin, Japaniin ja Väli-Amerikkaan. Elokuvaa on esitetty myös useilla kansainvälisille festivaaleilla, mm. Berliinissä, Seattlessa, Lontoossa, Bordeaux´ssa ja Albassa. Eläville ja kuolleille sai yleisöpalkinnon Infinity Film –festivaaleilla Italiassa (huhtikuussa 2005). palkittiin parhaana miesnäyttelijänä Bordeauxin kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla (lokakuussa 2005) miespääosastaan Eläville ja kuolleille-elokuvassa. Elokuvalle myonnettiin myös Lontoon elokuvafestivaalien The Sutherland Trophy -palkinto (marraskuu 2005). Arvostettu palkinto The Sutherland Trophy on jaettu Lontoossa vuodesta 1958. Palkinnon ovat aiemmin saaneet muu muassa Jean-Luc Godard, Bernardo Bertolucci ja Samirah Makhlambaf.

”Elokuva, jonka vaikea aihe on ennalta ajateltuna melkein mahdoton. Koskettava kaikille ja epäilemättä suunnattoman tärkeä niille, joille aihe on liiankin tuttu.” (Valtion elokuvataidetoimikunnan 2005 myöntämän laatutukipalkinnon perustelut)

***

Hopeatähdet -Silvery Stars on kaikille avoin, erityisesti eläkeikäisille suunniteltu elokuvafestivaali. Festivaali kutsuu jälleen laatueffojen pariin monipuolisen ohjelman voimin, nyt jo 8:nnen kerran.

ESITYSPAIKKA: Kino Kuvakukko, Vuorikatu 27, Kuopio.

Liput suoraan ovelta. Lipunmyynti aukeaa avajaispäivänä jo klo 15.

Järjestäjä: alueellinen elokuvakeskus ISAK ry

Tervetuloa mukaan kaikille!

Tapahtuma-ajat: 

  • pe 9.11. klo 14.15

Tapahtumapaikka: 

Kino Kuvakukko

Sijaintikunta: 

Kuopio

Käyntiosoite: 

Vuorikatu 27

Postinumero: 

70100

Postitoimipaikka: 

Kuopio

Puhelinnumero: 

(017) 182 472

WWW-osoite: 

Tapahtuman lisätiedot:

Ikäraja: 

K-12

Yhteystiedot: 

Lippujen hinnat: 

7 €

Järjestäjä: